Bažantie prsia s jablkami a calvadosom

Suroviny:

  • 4 zelené jablká Granny Smith
  • šťava z 1 citróna
  • 60 g masla
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 vykostené bažantie prsia bez kože
  • 2 lyžičky cukru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 4 lyžice calvadosu
  • 4 lyžice hustej sladkej smotany

Postup:

  1. Jablká rozkrojíme na štvrtiny a vyrežeme jadrovník.
  2. Každú štvrtinu nakrájame na 4 plátky, dáme do misky a zmiešame s polovicou citrónovej šťavy.
  3. Na väčšej panvici zohrejeme polovicu masla a olivového oleja, pridáme jablká a na miernom ohni ich pražíme asi 3 minúty dozlatista.
  4. Preložíme ich do ohňovzdornej misy a dáme na teplé miesto.
  5. Na tej istej panvici zohrejeme zvyšné maslo a olej.
  6. Pridáme prsia posypané cukrom, pokvapkáme zvyšnou citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pečieme z oboch strán dozlatista.
  7. Zmiernime oheň, panvicu prikryjeme a dusíme ešte 4 – 5 minút z každej strany.
  8. Potom mäso preložíme do misy a dáme do teplej rúry.
  9. Príprava omáčky: Oheň zmiernime a do panvice s výpekom nalejeme calvados.
  10. Zoškrabeme aj boky panvice.
  11. Zmes pomiešame a zapálime.
  12. Keď plameň zhasne a tekutina začne vrieť, povaríme ju, kým sa nezredukuje na polovicu.
  13. Pridáme polovicu jabĺk a smotanu a vymiešame na hladkú omáčku.
  14. Na tanieroch urobíme z roztlačených opečených zemiakov lôžko, na ktoré naložíme bažantie prsia.
  15. Okolo nich poukladáme druhú polovicu jabĺk.
  16. Zalejeme omáčkou.