Boeuf bourguignon

Suroviny:

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa na krájaného na kocky asi 4 cm veľké
  • 3 bobkové listy
  • pár vetvičiek tymiánu
  • 2 fľaše červeného vína (najlepšie jednoduchý pinot noir)
  • 2 lyžice oleja
  • 3 veľké mrkvy nakrájané na kolieska
  • 2 cibule nasekané na kúsky alebo celá šalotka
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • hrudka masla
  • 300 g prerasteného bravčového bôčika, nasekaného na kocky
  • 500 g malých cibuliek
  • 400 g šampiňónov prekrojených na polovičky
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  1. Mäso namarinuje vínom, bobkovým listom, tymiánom a čiernym korením, necháme odložené na noc v chladničke.
  2. Vyberieme mäso z marinády.
  3. Na panvici v oleji opečieme mäso do hneda zo všetkých strán.
  4. Postupne ho vyberáme z panvice.
  5. Výpek zalejeme trochou vína a prevaríme.
  6. Vo veľkom hrnci na oleji opečieme plátky mrkvy a nasekanú cibuľu, prisypeme múku a pridáme paradajkový pretlak.
  7. Pridáme mäso a víno z výpeku aj marinády.
  8. Posolíme, pokoreníme a necháme dusiť 2 hodiny.
  9. Necháme vychladnúť.
  10. Na masle opečieme kocky bôčika a cibuľky asi 10 minút.
  11. Pridáme šampiňóny a opekáme ďalších 5 minút.
  12. Zamiešame všetko do hrmca s mäsom a 10 minút prehrejeme.
  13. Pred podávaním posypeme sekaným petržlenom.