Coquilles St.-Jacques

Suroviny:

  • 500 ml vody
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 1 nasekaná šalotka
  • bouquet garni (tymian, bobkový list, petržlenová vňať)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 400 g čerstvých mušlí svätojakubiek
  • 200 g nasekaných šampiňónov
  • 6 lyžíc masla
  • 4 lyžice múky
  • 100 ml sladkej smotany
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • strúhaný syr gruyčre

Postup:

  1. Na panvicu dáme variť vodu, víno, cibuľu, bylinky a citrónovú šťavu.
  2. Pridáme mušle, prikryjeme a necháme dusiť na veľmi slabom ohni 5 minút.
  3. Potom mušle vyberieme a odložíme bokom.
  4. Do vývaru pridáme huby a varíme nezakryté ďalších 10 minút.
  5. Zlejeme cez sitko a tekutinu zachytíme.
  6. Huby odložíme hríby, bylinky vyhodíme.
  7. Mušle prekrojíme na polovicu, aby z nich vznikli kolieska.
  8. Na panvici rozpustíme maslo a vmiešajte doň múku. Pozor, aby sa neprepálila.
  9. Primiešame 3 lyžice vývaru z mušlí a dobre vymiešame, aby sa tekutiny spojili.
  10. Potom na miernom ohni zmiešame s celým objemom vývaru.
  11. Vmiešame smotanu a redukujeme do zahustenia.
  12. Dochutíme soľou a korením.
  13. Pridáme mušle a huby, premiešame.
  14. Servírujeme v lastúrach mušlí tvaru loga firmy Shell vo veľkosti dámskej dlane.
  15. Lastúry naplníme tekutinou, kúskami mušlí a húb, posypeme troškou strúhanky a syrom, a dáme zagrilovať, kým syr nezačne hnednúť.