Dhal

Suroviny:

  • 200 g suchej šošovice
  • 0,5 litra vody
  • soľ
  • slnečnicový olej
  • mleté čierne korenie
  • horčicové semiačka
  • rímska rasca (cumin)
  • kurkuma
  • lístky karí
  • cibuľa
  • cesnak
  • čili papričky – množstvo podľa uváženia
  • garam masala
  • paradajky
  • citrónová šťava
  • čerstvý koriander

Postup:

  1. Šošovicu namočíme, prepláchneme a uvaríme, trvá to približne pol hodiny.
  2. Na oleji opražíme spolu všetky koreniny, pražíme ich aspoň 3 minúty.
  3. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a čili papričky, po ďalších 3 minútach primiešame aj garam masalu.
  4. Túto zmes pridáme k šošovici spolu s nakrájanými paradajkami.
  5. Všetko necháme variť ešte 10 minút, prípadne dolejeme trochu vody.
  6. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a koriandrom.
  7. Podávame s ryžou alebo s plackami naan.