Feniklové rizoto

Suroviny:

  • 1l vývaru (slepačí alebo zeleninový)
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa alebo 3 šalotky, pokrájané na jemno
  • pár stoniek celeru
  • ryža na rizoto (e.g. Arborio)
  • suché Martini alebo suché biele víno
  • čerstvo nastrúhaný parmezán
  • 2 hlávky feniklu, natenko nakrájané
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
  • Malá sušená chilli paprička
  • Čerstvý kozí syr alebo ricotta
  • Kôra a šťava z citróna
  • maslo
  • čerstvo nastrúhaný parmezán

Postup:

  1. Na panvici s olejom osmahneme cesnak s plátkami fenikla, pridáme soľ a korenie a na miernej teplote dusíme asi 20 min kým fenikel nezmäkne a nezosladne.
  2. Pripravíme soffrito – do mäkka podusíme cibuľu, cesnak a celer na masle s olejom.
  3. Pridáme ryžu a zvýšime teplotu
  4. Ryžu za neustáleho miešania osmahneme do priesvitna, podlejeme Martini a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol.
  5. Pridáme horúci vývar a štipku soli a korenia.
  6. Znížime teplotu a za stáleho miešania pridávame vývar po jeho odparení.
  7. Pridáme fenikel a pokračujeme vo varení rizota.
  8. Keď je ryža mäkká, odložíme hrniec zo sporáka, pridáme maslo a nastrúhaný parmezán, rozdrobený kozí syr, citrónovú kôru a šťavu, dobre priemiešame a zakryté pokrievkou necháme 2 min stáť.
  9. Rozdelíme na taniere, posypeme feniklovou vňaťou s rozdrvenou chilli papričkou na odpich.