Filé zo zubáča na ruský spôsob

Suroviny:

  • 1 kg vypitvaného zubáča
  • 1 lyžicu sol
  • 1 lyžicu masla
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • 2 dl vývaru z rýb
  • 1 dl bieleho vína
  • 1 dl kyslej smotany
  • 2 lyžice múčneho masla
  • citrón

Postup:

  1. Očistený, vypitvaný, umytý, čiastočne vykostený zubáč sa nakrája na kusy s hmotnosťou 170 g na porciu.
  2. Jednotlivé kusy sa mierne osolia a uložia do vhodnej nádoby vymastenej maslom.
  3. Očistená koreňová zelenina sa nakrája na jemné rezance, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa, zaleje vývarom a dá variť.
  4. Uvarená zelenina sa precedí, vývarom sa zalejú pripravené porcie ryby, pridá sa víno a pod pokrývkou sa dusia do polomäkka.
  5. Rybie mäso sa preloží do vhodnej nádoby a uchová v teple.
  6. Šťava z ryby sa dobre prevarí, pridá sa smotana, múčne maslo a za občasného miešania sa povarí.
  7. Do povarenej omáčky sa pridá varená zelenina, dochutí citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrou, soľou, naleje na zubáča a krátko sa povarí.
  8. Pri podávaní porcie zubáča sa polejú omáčkou so zeleninovou vložkou.
  9. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.