Gaštanová roláda

Suroviny:

  • 1 kg gaštanov, doporučujem marony, alebo aspoň riadne veľké, z čoho vznikne 850 g čistej váhy
  • 60 g masla
  • 100 g práškového cukru (pokiaľ použijete marony a sú dostatočne sladké, stači polovica cukru)
  • Na plnku:
  • 100 g práškového cukru
  • 140 g masla
  • 1 celé vajce izbovej teploty
  • 2 lyžice horkého kakaa

Postup:

  1. Gaštany kompletne olúpeme z hnedej, tvrdej šupy, dáme do hrnca, zalejeme vodou aby boli celkom ponorené a varíme na miernom ohni asi 15 minut.
  2. Záleží na veľkosti a kvalite gaštanov, nesmú sa ani rozpadať a ani byť nedovarené, preto treba priebežne sledovať vývoj situácie v hrnci.
  3. Hrniec s gaštanmi odstavíme z ohňa, ale necháme ich v horúcej vode.
  4. Postupne jeden gaštan po druhom vyťahujeme z vody a očistíme z tenkej šupy.
  5. Čistú hmotu pomelieme na čo najjemnejšom mlynčeku.
  6. Do pomletej masy zamiešame cukor a maslo.
  7. Na dosku si pripravíme dva celofány, jeden list na spodok, na ten položíme gaštanovú masu a druhý položime na vrch.
  8. Valčekom takto medzi dvomi celofánmi rozvaľkáme plát o rozmeroch 30x35 cm.
  9. Medzičasom vymiešame kakaový krém - najskôr maslo s cukrom, potom pridáme vajce a nakoniec kakao.
  10. Zložíme vrchný celofán a na gaštanovú placku rovnomerne rozotrieme 2/3 krému.
  11. S pomocou spodného celofánu zrolujete plát do peknej rolády.
  12. Počas rolovania mierne pritláčame, aby sa netvorili vnutri vzduchove bubliny.
  13. Roládu preložime tácku a na vrch natrieme zvyšok krému.
  14. Uložíme do chladničky ztuhnúť.
  15. Podávame s čerstvo ušľahanou šľahačkou.