Gratin dauphinois, ako by ich robil Anthony Bourdain

Suroviny:

  • 8 veľkých zemiakov očistených a nakrájaných na plátky
  • 450 ml sladkej smotany
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička petržlenovej vňate
  • soľ a mleté biele korenie
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • maslo
  • soľ
  • 120 g syra gruyére

Postup:

  1. Plátky zemiakov poukladáme na dno panvice, zalejte smotanou, pridáme 4 celé strúčiky cesnaku a bylinky.
  2. Ochutíme soľou, bielym korením a muškátovým orieškom.
  3. Necháme zovrieť a stiahneme plameň.
  4. Po 10 minútach pomalého varenia stiahneme zo sporáka, vyhodíme cesnak a bylinky.
  5. Posledným strúčikom cesnaku vymažeme zapekaciu misu a potom ju potrieme maslom.
  6. Preložíme do nej zemiaky so smotanou a zasypeme syrom.
  7. Pečieme 40 minút pri teplote 180 ºC, kým povrch nezačne byť zlatistý a krehký.
  8. Vyberieme z rúry a pred servírovaním necháme 10 minút odpočívať.