Huspenina

Suroviny:

  • bravčové koleno, bravčové paprčky, koža
  • 2 stredne veľké cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • celé čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Koleno, paprčky a kožu očistíme od chlpov, dáme do veľkej misy a zalejeme vriacou vodou.
  2. Opláchneme a orežeme.
  3. Preložíme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby bola asi 1,5 cm nad mäsom.
  4. Osolíme, okoreníme, pridáme cibule a cesnak.
  5. Zohrejeme k bodu varu.
  6. Keď sa pri vyššej teplote už začne vytvárať pena, zberáme ju priebežne až do úplného vyčistenia.
  7. Po dosiahnutí bodu varu okamžite stiahneme oheň na minimum.
  8. Pomaly varíme aspoň 4 hodiny.
  9. Keď sa už mäso samo oddeľuje od kostí, stiahneme hrniec z ohňa.
  10. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme.
  11. Naberačkou pozberáme tuk z povrchu.
  12. Necháme ho len toľko, aby na povrchu vývaru zostali iba kolieska tuku, nie celá vrstva.
  13. Všetko mäso vyberieme.
  14. Vývar precedíme cez husté sitko.
  15. Samotné kože do huspeniny nedávame, vyhodíme ich.
  16. Mäso z kolena oddelíme od kostí a nakrájame na menšie kúsky.
  17. Paprčky vykostíme iba čiastočne a naporciujeme.
  18. Ešte za horúca uložíme naporciované mäso a paprčky na dno taniera a zalejeme vývarom asi 1/2 cm nad mäsom.
  19. V chladnej miestnosti necháme stuhnúť.
  20. Podávame s octom, cibuľou a čerstvým chlebom.