Jahňacina s figami a kuskusom

Suroviny:

  • 1 baklažán nakrájaný na kocky
  • olivový olej
  • 1 kg jahňaciny nakrájanej na kocky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kolieska
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané najemno
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžica mletej rímskej rasce
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 4 rozdrvené tobolky kardamómu
  • pásiky kôry z jedného citróna
  • 1 liter vody
  • 4 menšie cukiny pokrájané na kocky
  • 2 lyžice medu
  • 110 g sušených fíg
  • 1 lyžica nasekaných lístkov koriandra
  • 2 lyžice nasekaných lístkov mäty

Postup:

  1. Mäso nasolíme a okoreníme.
  2. Na veľkej panvici rozpálime olej a hodíme naň mäso.
  3. Opražíme ho zo všetkých strán dohneda a vyberieme z panvice.
  4. Môžeme ho robiť v dávkach, ak by sa nezmestilo naraz.
  5. Prilejeme olej a opražíme cibuľu s cesnakom a koreniami.
  6. Pražíme, kým cibuľa nie je mäkká.
  7. Mäso vrátime do panvice, pridáme citrónovú kôru a zalejeme vodou.
  8. Necháme dusiť pod pokrievkou asi 1 hodinu.
  9. Potom pridáme med a figy a necháme odokryté pomaly variť ešte pol hodiny.
  10. Cukinu a baklažán opečieme na panvici s trochou oleja a primiešame k mäsu, necháme chvíľu prevariť, vmiešame bylinky a môžeme podávať.