Kačica na pomarančoch

Suroviny:

  • 1 kačica
  • 1 cibuľa
  • 3 chemicky neošetrené pomaranče
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 300 ml hydinového vývaru
  • 200 ml bieleho vína
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 4 lyžice pomarančového džemu
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • olej

Postup:

  1. Kačicu umyjeme a osušíme kuchynskou papierovou utierkou.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
  3. Kôru z jedného pomaranča oškrabeme škrabkou a narežeme na malé kúsky.
  4. Dva pomaranče ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky, ktoré ešte prekrojíme napoly. Odstránime z nich aj bielu šupku.
  5. V pekáči zohrejeme olej, pridáme cibuľu a opražíme ju do sklovita.
  6. K cibuli pridáme cukor, pomarančovú kôru, vývar, víno, sójovú omáčku a trochu povaríme.
  7. Do pekáča vložíme osolenú a okorenenú kačicu hruďou nadol.
  8. Pekáč prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu.
  9. Potom pekáč odokryjeme, kačicu obrátime, znova prikryjeme a pečieme ešte 40 minút, v prípade potreby aj dlhšie.
  10. Kačicu počas pečenia priebežne kontrolujeme a polievame výpekom.
  11. Na záver ju dopekáme odokrytú pri teplote 200 °C asi 10 minút, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá kôrka.
  12. Upečenú kačicu vyberieme z pekáča, necháme asi 10 minút odležať a potom ju nakrájame.
  13. Do výpeku pridáme nakrájané pomaranče a džem a všetko prevaríme. Omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme.
  14. Kačicu podávame s varenými zemiakmi a pomarančovou omáčkou.