Klasická torta Pavlova

Suroviny:

  • 6 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL vanilkového pudingového prášku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • Na krém:
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 150 g mascarpone
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 50 ml bieleho rumu
  • 1 stužovač do šľahačky
  • čerstvé ovocie (jahody, maliny, čučoriedky)

Postup:

  1. Zmiešame pudingový prášok s citrónovou šťavou.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, postupne prisypeme práškový cukor a potom do tejto hmoty pridáme rozmiešaný puding s citrónom a ďalej šľaháme, aby sa nám tieto dve hmoty spojili.
  3. Vzniknutú masu vylejeme na tortovú formu (klasická tortová forma, z ktorej však odstránime okraje) a vytvarujeme do požadovaného tvaru.
  4. Pečieme 1 hodinu pri 150 °C, potom znížime teplotu na 100 °C a pečieme ďalších 30 minút.
  5. Nakoniec korpus necháme ešte hodinu sušiť v postupne chladnúcej rúre.
  6. Mascarpone, vanilkový extrakt a rum vymiešame na jemný krém, ktorý potom pridáme do vyšľahanej šľahačky so stužovačom a došľaháme.
  7. Krém vylejeme na upečený bielkový korpus a dozdobíme ovocím.
  8. Tortu necháme pred podávaním vychladiť.