Kohút na víne

Suroviny:

  • 1 kohút
  • 250 g údeného bôčika
  • 500g malých cibuliek
  • 250 g šampiňónov
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 bobkový list
  • petržlenová vňať
  • štipka tymianu
  • 1 strúčik cesnaku
  • fľaša červeného vína (pinot noir)
  • 100 ml mäsového vývaru
  • brandy
  • soľ

Postup:

  1. Kohúta rozkrájame na 6 – 8 častí, ktoré posolíme.
  2. Bôčik pokrájaný na kocky opečieme na tretine masla vo väčšej panvici a vyberieme na tanier.
  3. V tuku, ktorý zostal, do ružova opražíme olúpané cibuľky, potom ich i s trochou tuku preložíme do malého pekáčika a asi pol hodiny dopekáme v rúre.
  4. V osobitnej rajničke na zvyšku masla podusíme pokrájané šampiňóny.
  5. K tuku, ktorý zostal v rajnici, pridáme olej a na ňom po obidvoch stranách opražíme kúsky kohúta.
  6. Vyberieme ich, do rajnice dáme opečený bôčik a naň rozložíme mäso.
  7. Polejeme s brandy a zapálime.
  8. Pridáme roztlačený cesnak, bobkový list, petržlenovú vňať a tymian.
  9. Víno vylejeme na mäso.
  10. Pridáme vývar a v horúcej rúre pod pokrievkou dusíme 2 hodiny.
  11. Potom pridáme šampiňóny a cibuľu a dusíme ďalších 30 minút.
  12. Podávame so širokými cestovinami (tagliatelle) a opečenými plátkami bagety s cesnakom.
  13. Zalievame hodne burgundským červeným (pinot noir).