Moriak na Deň Vďakyvzdania s karamelovými zemiakmi a gaštanmi

Suroviny:

  • 1 moriak (alebo morka)
  • Plnka:
  • starý biely chlieb
  • maslo
  • nadrobno nasekaná cibuľa
  • celer
  • tymián
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • 1/4 litra slepačieho vývaru
  • pečienka z moriaka
  • varené gaštany
  • Omáčka 1:
  • 1 stredne veľká nakrájaná cibuľa
  • 3 lyžice oleja
  • bobkovy list
  • 1/4 litra slepačieho vývaru
  • 1/8 litra polosuchého bieleho vína
  • voda podľa potreby
  • 1/8 litra sladkej smotany
  • výpek z moriaka
  • Omáčka 2:
  • 2 stredne veľké pomaranče
  • 500 g čerstvých brusníc (veľké "americké")
  • 300 g cukru
  • 100 g nastrúhanych vlašských orechov

Postup:

  1. Vtáka umyjeme, nasolíme a nakoreníme.
  2. Chlieb, cibuľu, celer, bylinky, čast gaštanov a pečienku zmiešame s dostatočným množstvom vývaru a naplníme tým vtáka.
  3. Dáme to celé na plech prsiami navrch do truby predohriatej na 170°C.
  4. Je dobre zakryť prsia a stehna alobalom, ktory sa odlozi na poslednu hodinu pečenia.
  5. Každú pol hodinu prelejeme vrch vývarom.
  6. Hodinu pred koncom pečenia nasypeme gaštany do výpeku.
  7. Doba pečenia je závislá od hmotnosti:
  8. 3-4kg 3 - 3 1/2 hod
  9. 4-6kg 3 1/2 - 4 hod
  10. 6-8kg 4 - 5 hod
  11. 8-10kg 4 1/2 - 5 hod
  12. 10-12kg 5 - 6 hod
  13. Moriak sa servíruje priamo z trúby, nesmie sa držať v teple, inak vyschne.
  14. Omáčka 1:
  15. Cibuľu osmažte na oleji, prilejte vývar a poduste spolu s bobkovým listom.
  16. Pridajte ostatné prísady a nechajte prevrieť.
  17. Pred servírovaním vyberte bobkovy list.
  18. Omáčka 2:
  19. Ostrúhajte kôru z pomarančov.
  20. Rozmixujte brusnice, primiešajte orechy, cukor a lyžicu pomarančovej kôry a chvíľku povarte.
  21. Je to lepšie teplé.