Osso buco

Suroviny:

  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 sušený bobkový list
  • 2 celé klinčeky
  • 3 priečne rezy teľacieho lýtka s kosťou
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • hladká múka
  • 1 dcl oleja
  • 1 cibuľa nasekaná na drobno
  • 1 mrkva nasekaná na kocky
  • 1 palička stopkatého celeru nazekaná na kocky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 dcl suchého bieleho vína
  • 3 dcl hydinového vývaru
  • 3 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica citrónovej kôry

Postup:

  1. Bylinky zviažeme do kytičky a máme bouquet garni.
  2. Mäso osušíme papierovou kuchynskou utierkou, posolíme a pokoreníme, pováľame v múke.
  3. V hlbokom ťažkom hrnci rozohrejeme olej a opečieme mäso z oboch strán do hneda.
  4. Mäso vyberieme a odložíme.
  5. Do hrnca dáme cibuľu, mrkvu a celer, posolíme.
  6. Podusíme do mäkka a sklovita.
  7. Pridáme paradajkový pretlak a dobre premiešame.
  8. Vrátime mäso naspäť do hrnca, pridáme víno, povaríme, kým sa nám objem nezredukuje na polovicu.
  9. Pridáme vývar a bylinky prezviazané niťou.
  10. Zmiernime plameň, zakryjeme hrniec a dusíme 2 hodiny, kým mäso neodpadáva od kosti.
  11. Vyberieme byliny z hrnca, mäso servírujeme s omáčkou a navrch posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou s citrónovou kôrou.