Paella, ako by ju robil Jaroslav Žídek

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 hrnčeky olúpaných paradajok
  • 1 (cca 100 g) pikantná údená klobása (napr. choriso)
  • 2 papriky (červená/zelená)
  • 2 kuracie prsia
  • 1 kg guľatozrnnej ryža na paellu, najlepšie calasparry
  • 2 - 3 hrnčeky bieleho vína, najlepšie sladšieho – malagy
  • 1 l vody
  • štipka šafranu
  • 100 g bielych párkov
  • 500 g kalmárov
  • 300 - 400 g mušlí
  • 500 g tigrích kreviet
  • 500 g celých langúst
  • nakladaný citrón (mesiačiky citróna presypané cukrom a soľou v pomere 2:1)
  • citrón
  • petržlenová vňať
  • 1 hrnček zeleného hrášku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame a dáme na veľkú panvicu s rozpáleným olivovým olejom.
  2. Pridáme nakrájané paradajky, na kolieska pokrájanú klobásu a na plátky nakrájanú papriku bez žiliek.
  3. Potom nakrájame kuracie prsia na plátky, osolíme ich a pridáme do panvice spolu s prepláchnutou ryžou.
  4. Zalejeme bielym vínom a vodou.
  5. Prikryjeme pokrievkou a  necháme asi 15 minút dusiť.
  6. Šafran pred použitím zohrejeme na panvici, aby sa z neho uvoľnila aróma a chuť (pozor, aby sa nepripálil).
  7. Potom ho dáme do trochy vlažnej vody a pridáme k paelle.
  8. Primiešame na kolieska nakrájané biele parky, okoreníme a môžeme ešte pridať menšie množstvo vody.
  9. Kalmáre očistíme nožom – stiahneme z nich blanku, rozkrojíme, a ak sa vnútri nachádzajú „tyčinky“, odstránime ich.
  10. Nakrájame ich na tenšie pásiky a pridáme do paelly.
  11. Zamiešame a na záver pridáme mušle, tigrie krevety, langusty a nakladaný citrón.
  12. Pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme, priklopíme a varíme, kým sa mušle neotvoria, približne 5 – 6 minút.
  13. Keď budú mušle otvorené, posypeme paellu nasekanou petržlenovou vňaťou a hráškom.