Pečené jahňacie lýtka

Suroviny:

  • 4 jahňacie lýtka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 lyžička koriandrových semienok
  • 1 nasekaná čili paprička
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica oregana
  • olivový olej
  • 1 nadrobno nasekaný strúčik cesnaku
  • 1 nadrobno nakrájaná veľká mrkva
  • ½ zelerovej buľvy nakrájanej nadrobno
  • 2 nadrobno nakrájané cibule
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 6 plátkov sardel
  • 2 plechovice konzervovaných paradajok
  • čerstvá bazalka, majorán, petržlenová vňať

Postup:

  1. Jahňacinu nasolíme a okoreníme.
  2. V mažiari rozdrvíme koriander, čili papričku, rozmarín a majorán.
  3. V tejto zmesi vyváľame mäso, aby sa obalilo.
  4. Na panvici rozpálime olej a zo všetkých strán na ňom opražíme jahňacinu.
  5. Mäso vyberieme von a do panvice pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, trocha soli a dusíme do zmäknutia.
  6. Prilejeme balzamikový ocot a necháme zhustnúť.
  7. Zalejeme bielym vínom a necháme ho odpariť.
  8. Pridáme sardely so konzervovanými paradajkami nakrájanými na kúsky.
  9. Po premiešaní vrátime naspäť jahňacinu, privedieme k varu, prikryjeme a vložíme do rúry.
  10. Pri teplote 180 ºC pečieme 1 a ½ hodiny. Potom odložíme pokrievku a pečieme ešte ½ hodiny.
  11. Dochutíme, ak treba, nasypeme bylinky, premiešame a podávame.
  12. Najlepšie s kuskusom, quinoa, bulgurom alebo trebárs aj s tarhoňou.