Pečený bažant s plnkou

Suroviny:

  • 1 dobre odležaný bažant (2 týždne)
  • slanina
  • soľ
  • biele víno
  • zeleninový vývar
  • brusnicový kompót
  • 1 čili paprička
  • petržlenová vňať
  • Na plnku:
  • 2 žemle
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • nasekané mandle
  • soľ
  • pečeň, žalúdok, srdce
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať
  • nastrúhaný muškátový oriešok

Postup:

  1. Bažanta ošklbeme, umyjeme a nasolíme, naplníme plnkou a otvory zašijeme.
  2. Celého bažanta obalíme plátkami slaniny a zaviažeme niťou.
  3. Položíme ho na pekáč, podlejeme vínom a vývarom, pridáme petržlenovú vňať a dáme piecť do predhriatej rúry.
  4. Pečieme ho najprv zakrytého fóliou, potom fóliu odstránime a bažanta obrátime a prelejeme výpekom.
  5. Asi po hodine ho rozkrojíme a dopečieme tak, aby plnka došla.
  6. Plnka:
  7. Žemle nakrájané na kocky namočíme do mlieka.
  8. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  9. Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme vyžmýkané žemle, osolíme, okoreníme, pridáme sneh z bielkov, mandle a ostatné suroviny, zľahka premiešame, môžeme zahustiť strúhankou.
  10. Nepoužitý materiál sa dá upiecť samostatne ako príloha.
  11. Bažanta podávame s ryžou na cibuľke, polejeme šťavou z výpeku, ktorú sme prevarili s brusnicovým kompótom a jednou nasekanou čili papričkou.