Pečený bôčik

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčového bôčika s kožou
  • 40 g soli
  • 100 g cibule
  • 100 g cesnaku
  • 5 g celej rasce

Postup:

  1. Kožu na bôčiku narežeme krížom, celý kus bôčika poriadne nasolíme, pridáme štipkou rasce pre vôňu.
  2. Podlejeme vodou a dáme piecť na 130 stupňov asi dve hodiny kožou dolu.
  3. Potom bôčik obrátime, pridáme 4 menšie cibule prekrojené na polovice a celé strúčiky cesnaku.
  4. Zvýšime teplotu na 150 stupňov a za občasného podlievania vlastným výpekom pečieme ešte aspoň hodinu, kým nebude pekný zlatistý.
  5. Mäsom už nehýbeme, pretože je krehké, tuk vypečený a mohol by sa rozsypať.
  6. Podávame ho s kapustou alebo len s kúskom čerstvého chleba a kyslými uhorkami.