Prepelička plnená hľuzovkou a foie gras

Suroviny:

  • 2 celé prepeličky
  • 1 čierna hľuzovka – nastrúhaná na jemné plátky
  • 150 g husacej pečienky
  • 1 šalotka
  • 1 dcl bieleho vína
  • 2 dcl domáceho mäsového vývaru
  • 2 pekne tvarované hríbové klobúčiky (dubák, suchohríb)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • brandy
  • škrob
  • maslo
  • olivový olej

Postup:

  1. Prepeličky poriadne umyjeme a vysušíme (aj zvnútra).
  2. Krky odsekneme a odložíme aj s prípadnými vnútornosťami.
  3. Vnútro prepeličiek posolíme, okoreníme a pokropíme s brandy.
  4. Vystelieme polovicou nastrúhanej hľuzovky a naplníme kusom husacej pečene.
  5. Prepeličky zašijeme, osolíme a okoreníme zvonku a odložíme do chladu, kým sa nebudú piecť.
  6. Na panvici rozohreje za lyžičku masla a opekáme odložené krky a vnútornosti až kým zľahka nezhnednú.
  7. Pridáme na drobno nakrájanú šalotku, znížime teplotu a za stáleho miešania dusíme 3min.
  8. Pridáme 2 lyžice brandy a miešame až kým sa na panvici nevytvorí jemná glazúra.
  9. Potom pridáme víno a vývar a dusíme 30-40min, až kým sa omáčka nezredukuje na polovicu.
  10. Následne omáčku precedíme, vrátime späť do panvice, pridáme škrob a miešajúc varíme, až kým nezhustne.
  11. Pridáme druhú polovicu nastrúhanej hľuzovky, dochutíme soľou a korením a odložíme.
  12. Trúbu predhrejeme na 200°C.
  13. Na ťažkej panvici zohrejeme maslo s trochou oleja, vložíme do nej prepeličky a flambujeme s trochou brandy.
  14. Následne prepeličky opekáme na panvici do zlata zo všetkých strán, cca 5min.
  15. Opečené premiestnime do pekáča, polejeme výpekom z panvice a pečieme v trúbe10-15min.
  16. Počas pečenia prepeličky otáčame a polievame výpekom.
  17. Kým sa prepeličky pečú v trúbe, zohrejeme trochu masla a opečieme 2 hríbové klobúčiky z oboch strán.
  18. Medzičasom prihrejeme aj hľuzovkovú omáčku.
  19. Pečené prepeličky podávame so šafranovým rizotom, hľuzovkovou omáčkou a hríbovým klobúčikom naaranžovaným na vrchu prepeličky.