Risotto ai funghi porcini

Suroviny:

  • 500 g ryže Carnaroli alebo Arborio
  • 250 g čerstvých dubákov
  • 1 stredne veľká cibuľa nasekaná na drobno
  • suché biele víno, prípadne Dry Martini
  • vývar kurací, hovädzí, slepačí…
  • 100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • maslo
  • olivový olej

Postup:

  1. Očistíme dubáky a nakrájame na kocky.
  2. Cibuľu podusíme v plytkom hrnci na oleji do sklovita, prihodíme hrudku masla, keď sa rozpustí, pridáme dubáky na pár minút.
  3. Nasypeme ryžu do hrnca na cibuľu a hríby, prilejeme deci vína a necháme odpariť alkohol.
  4. Postupne prilievame po naberačke vývaru, necháme ryžu vsiaknuť ho, na miernom ohni takto pokračujeme nejakých 20 minút, kým ryža nie je nasýtená vývarom.
  5. Odstavíme hrniec zo sporáka, ryžu zasypeme parmezánom, energicky premiešame do hladka a krémova.
  6. Okamžite podávame.