Risotto bianco a chilli pangrattato

Suroviny:

  • 1 l slepačieho vývaru
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa alebo 3 šalotky pokrájané nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku pokrájaný nadrobno
  • pár zelerových stoniek
  • ryža Arborio na rizoto
  • suché martini alebo suché biele víno
  • čerstvo nastrúhaný parmezán
  • Pangrattato:
  • krajec suchého chleba
  • 3 – 4 sardely
  • čili papričky

Postup:

  1. Pripravíme soffrito – na masle s olejom domäkka udusíme cibuľu, cesnak a zeler.
  2. Pridáme ryžu a zvýšime teplotu.
  3. Ryžu za stáleho miešania opražíme dopriesvitna, podlejeme martini a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol.
  4. Pridáme naberačku horúceho vývaru a štipku soli a korenia.
  5. Znížime teplotu a miešame, kým sa vývar neodparí, potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru.
  6. Opakujeme, kým sa ryža neuvarí.
  7. Keď je ryža mäkká, odložíme hrniec zo sporáka, pridáme maslo a nastrúhaný parmezán, dobre premiešame a zakryté pokrievkou necháme 2 minúty stáť.
  8. Podávame posypané pangrattatou.
  9. Pangrattato: V mixéri rozmixujeme starý chlieb spolu so sardelami, olejom zo sardel a čili papričkami.
  10. Nahrejeme panvicu s trochou oleja a zmes dozlatista opražíme za stáleho miešania a natriasania panvice.