Ryba pečená v soli

Suroviny:

  • 1 veľká zlatá pražma (asi kilová)
  • citrón
  • tymian
  • petržlenová vňať
  • 2 kg hrubozrnnej soli
  • alobal

Postup:

  1. Vypitvanú rybu umyjeme a osušíme.
  2. Brucho naplníme plátkami citróna a bylinkami.
  3. Na plech rozprestrieme alobal, nasypeme naň asi 2 cm hrubú vrstvu soli.
  4. Na soľ položíme rybu a celú ju zasypeme soľou.
  5. Alobal ohneme tak, aby bola ryba rovnomerne zakrytá soľou.
  6. Nakoniec soľ dobre pokropíme vodou.
  7. Pečieme v rúre pri teplote 160 ºC 20 minút.
  8. Hotovú rybu necháme aspoň 10 minút odstáť v rúre.
  9. Po vytiahnutí z rúry rozbijeme krustu zo soli a rybu vykostíme, kožu necháme v soli.
  10. Podávame s citrónom, olivovým olejom a bielym chlebom.