Sardinkové rolky

Suroviny:

  • 4 paradajky
  • 12 vypitvaných sardiniek bez kostry a hlavy
  • 1 citrón
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa
  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 buľva fenikla nakrájaná najemno, vňať extra
  • 1 malá nadrvená čili paprička
  • 1 najemno nasekaná hrsť čerstvej bazalky
  • 1 najemno nasekaná hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 hrste strúhanky
  • 1 hrsť píniových jadierok

Postup:

  1. Paradajky sparíme, ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame najemno.
  2. Sardinky posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou a poleje citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme.
  3. Nadrobno nakrájanú cibuľu podusíme na panvici v oleji s trochou soli.
  4. Po troch minútach pridáme nadrobno nasekaný cesnak a opražíme dozlatista.
  5. Pridáme fenikel (vňať si odložíme) a minútku podusíme.
  6. Obsah panvice preložíme do misy a necháme vychladnúť.
  7. Pridáme strúhanku, čili papričku, paradajky aj bylinky a dôkladne premiešame.
  8. Do zapekacej misky vymazanej olejom dáme asi 1/3 tretinu zeleninovej zmesi a lyžicou ju zarovnáme.
  9. Ďalšou časťou zmesi naplníme všetky sardinky, každú zvlášť zvinieme do rolky a vložíme do misky na pečenie.
  10. Zvyšok zmesi navrstvíme na vrch, posypeme píniovými jadierkami a feniklovou vňaťou, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre 10 minút pri najvyššej teplote, kým sa povrch nesfarbí dozlatista.