Tartiflette

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 g na kocky nakrájanej slaniny
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • 1 syr Reblochon
  • 2 lyžice crème fraiche
  • 1 fľaša suchého bieleho vína

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a uvaríme, po ochladnutí nakrájame na menšie kocky.
  2. Slaninu poopekáme do chrumkava, vyberieme z panvice a pridáme cibuľu nasekanú na drobné kúsky.
  3. Zľahka opražíme.
  4. Zapekaciu misu najprv potrieme maslom, potom naukladáme vrstvu zemiakov, na to cibuľu a slaninu.
  5. Ešte raz zopakujeme vrstvy.
  6. Pridáme crème fraiche a na vrch uložíme Reblochon rozkrojený na dve kolesá s kôrou navrch.
  7. Pridáme deci suchého bieleho vína a dáme do rúry zapiecť na 220°C, kým syr nie je rozpustnený a zlatožltý na povrchu.
  8. Podávame so suchým bielym vínom, čo nám zostalo z varenia.