Dekantovanie vína

Na jednom večierku u priateľov sa nás spýtal ďaľší, práve prichádzajúci hosť: „Prečo pijete víno z vázy?“ Dosť nám podryl sebavedomie a frajerský pocit, že si víno dávame najprv nadýchať do dekantra.

Musím mu dať za pravdu, naozaj tá široká nádoba s úzkym, lievikovitým hrdlom pripomína vázu. Je to však veľmi účelový design. Víno sa v nej nachádza rozliate na pomerne veľkej ploche – približne kruh s priemerom 20cm. Tá plocha je asi tak 100x väčšia v porovnaní s priemerom hrdla otvorenej fľaše. Čiže možná oxidačná plocha sa dramaticky zvýšila v pomere k objemu tekutiny, ktorá môže uvoľňovať aromatické látky do vzduchu. Dekantovanie je naozaj účinný spôsob, ako umožniť vínu, ktoré bolo zatvorené vo fľaši a nejaký ten rok zrelo, aby uvoľnilo všetko, čo v ňom je ukryté.

Nie je to celé blbosť?

To zasa vinárski snobi vymysleli ďalší rituál, ktorý nemá v praxi normálneho smrteľníka žiadny význam, len aby sa urobili zaujímavejší, preto pijú víno z vázy. Ja som si to tiež myslel a zvrchu som sa pozeral na podrobné popisy ako sa to robí a prečo sa má víno pred pitím najprv nechať vyvetrať. Len raz prišlo aj na mňa. Dostali sme od zahraničných kamarátov prvú fľašu Bordeaux v živote. Tak okolo roku 93 a bolo to Grand Cru zo Saint Emilionu, jeho meno sa stratilo. Nebolo to víno z prvej ligy, ale už malo čo do seba, ako som si nalistoval v encyklopédii. Otvoril som fľašu, nalial som do pohárov a s manželkou sme si pripili. Potichu som analyzoval: „Celkom pekné červené víno, ktoré neurazí. Čo na tom Bordeaux všetci vidia? Dá sa piť.“ Zakecali sme sa, prebehla pol hodinka, možno viac. Priložil som pohár k ústam, nasal nosom  a celkom som skamenel. Z vína bolo cítiť pre mňa dovtedy neznámu kombináciu vôní na vlne čiernych ríbezlí a lesného ovocia. To bolo úplne iné víno, úplne iný svet. A rozdiel bol pol hodiny od otvorenia fľaše. Z dekantroskeptika sa zrazu stal verný dekantovač.

Pôvodným účelom dekantovania nebol iba dôvod umožniť vínu dýchať. Decante znamená zbaviť víno usadenín, to je odliať víno od pevných častíc, vyzrážaných v procese zrenia, aby sa nezakalilo v pohári. To je tiež súčasťou procesu, dnes sa väčší dôraz kladie na predýchanie vína.

Samotné dekantovanie je pomerne jednoduché.

  • Fľašu červeného vína vyberieme z pivnice a necháme postavenú v chladnejšej časti izby pár hodín až dní. (Šambrovanie, od chambre = izba). Veríme tomu, že usadeniny klesnú ku dnu.
  • Pripravíme si sviečku alebo nájdeme miesto so silným svetlom, ktoré presvieti tmavé sklo hrdla fľaše.
  • Otvoríme fľašu tak, aby sme s ňou veľmi nehrkali.
  • Zoberieme do jednej ruky fľašu, do druhej nádobu na dekantovanie a opatrne začneme prelievať víno.
  • Dávame pozor, aby sa nám netvorili veľké bubliny vzduchu vstupujúceho do fľaše, ktoré by vírili usadeniny.
  • Nalievame na jeden pokus, lebo sa nám to celé rozvíri vo fľaši.
  • Pozorne sledujeme, či sa do hrdla nedostávajú plíživým pohybom tmavé nečistoty.
  • Keď vidíme blížiacu sa neželanú hmotu, dekantovanie ukončíme.
  • Ak sme to robili správne, vo fľaši nám zostane pol deci škarenej červenej suspenzie a v dekantri 7 dcl číreho vína.

Existuje aj iná metóda, bezsviečková. Odmeriame objem 7 dcl a urobíme v dekantovacej nádobe čiarku, pokiaľ siahala hladina. Pomaly vylievame víno z fľaše, až kým nedosiahneme rysku v dekantri. Ukončíme proces.

Aby som nezmiatol začiatočníkov. Nádoba na dekantovanie nemusí byť dizajnérsky počin z renomovaných sklární za veľa peňazí. Naozaj sa dá použiť aj čistá váza, ktorá práve neslúži na kvety alebo hocijaká nádoba, ktorá má väčší objem ako fľaša, ktorú chceme dekantovať. Samotný tvar dekantra má na konečný výsledok nulový vplyv. Tvarmi sa zapodievame v štádiu harmonizovania domácnosti alebo v prípade estetického záchvatu. Často to za nás vyrieši manželka. A to dosť razantne.

Je jasné, že každý dekanter sa používaním ušpiní aj zvnútra. Usadeniny z červeného vína po čase začnú vytvárať ružové mapy, ktoré majú tendenciu tmavnúť a hnednúť. Keď už to vyzerá nechutne, môžete dekanter alebo vyhodiť, alebo umyť. Ak ste niekto majiteľom dekantra dlhšiu dobu, dáte mi za pravdu, že čistenie dekantra je dosť technologický oriešok. Hovorím hlavne o situácii, keď nemáme okrem tečúcej vody nič k dispozícii. O nič lepšia nie je ani situácia, keď mám saponát a handru na umývanie. Dekantre majú úzke hrdlá, ktorými sa do nich nedá dostať rukou. Rokmi pokusov som zozbieral nasledovné postupy:

  1. Naplniť dekanter vodou a dať do neho na noc rozpustiť niekoľko tabliet na čistenie zubných protéz (Coregatabs...). Ráno dekanter žiari ako slniečko. Nezabudnite dobre vypláchnuť, lebo tablety sú zväčša s miernou mentolovou príchuťou a dekanter nemusí nevyhnutne voňať mentolkami.
  2. Vo veľmi špecializovaných obchodoch sa dá kúpiť špeciálna verzia kefy na čistenie fliaš. Nemá plastové ostne, ale penovitý materiál navinutý na mäkšom, tvarovateľnom dráte. Ťažko zohnať, ale je to účinná dobre ovládateľná mechanická pomôcka. Pozor, neskúšať kefy, ktoré sa používajú na fľaše, či kojenecké fľaše. Sú z tvrdého drôtu, teda príliš tvrdé a pružné, okrem toho majú ukončenie zle tvarované a na úzke miesta sa dostane drát, nie štetiny.
  3. Moja stará mama používala na demižóny piesok, drobučký štrk alebo ryžu. Dnes máme guličky veľkosti broku vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, ktoré vám predajú v dobrých obchodoch so sklom. Nalejete vodu do dekantra, nasypete guličky a trepete až do úplného vyčistenia. Pri vylievaní vody nezabudnite použiť sitko. Na jednorazové použitie by boli predsa len tie guličky drahé.

Anémia a víno

20.11.2017 Anémia je spôsobená nedostatkom železa v tele, ktoré sa dá v miernejších prípadoch jednoducho doplniť vhodnou stravou. Najjednoduchšie lekárske doporučenie je, že si treba dať slušný hovädzí steak, ktorý zabezpečí dostatok kovu a aj vitamín B12 ako jeho transportér.

Čítajte ďalej

 

Vína z Juhoafrickej rebubliky

Vinohradníctvo má v Južnej Afrike dlhú históriu, najstaršia vinárska farma tu existuje od roku 1685. História ešte neznamená automaticky kvalitu, ale aj táto revolúcia sa udiala a za posledných 20 rokov sa juhoafrické vína hlásia o popredné miesta na svetových trhoch.

Čítajte ďalej

 

Weinviertel

Najväčšia rakúska vinohradnícka oblasť s 13 tisíc hektármi vinohradov sa nachádza hneď a našimi humnami, na sever od Viedne, na juh od Moravy a na západ od Záhoria.

Čítajte ďalej